Monday, June 14
Shadow

【亞視三寶】陳展鵬陳煒袁文傑由後宮鬥到差館 – on.cc東網

藝人陳展鵬、陳煒(煒哥)、袁文傑(傑仔)十多年前已是亞視拍檔及同事,三人合作過不少節目及劇集,現時三位已成為無綫的親生仔女,十多年後難得有機會再度合作,於月底齊齊開拍新劇《黯夜守護者》(暫名),亞視「三寶」再聚首一堂發放新火花。

據悉,陳展鵬今次於劇中飾演警員,因做臥底時發生意外而非常失意,過往展鵬多演機警又有衝勁的警探,今次造型上相當有心思;而陳煒於劇中則演一名失婚女警,帶着14歲的兒子,與展鵬有着非一般的感情。

展鵬接受東網訪問時謂:「好開心,好耐未同煒哥、傑仔合作過,都有十幾年,不過感覺上大家都冇乜點變,特別係煒哥,依然好Fit,變得最多應該係我。同煒哥最後一套劇係10幾年前拍嘅古裝劇《大清後宮》。」

展鵬坦言與陳煒及袁文傑一齊成長,多年後可以在無綫團聚再拍劇,認真難能可貴,希望會擦出新火花。說到再飾演警員,展鵬於年初的《逆天奇案》劇集中亦是演警員,但今次相比動作較少,他謂:「之前做嘅差人角色都係啲好Sharp,判決力較強,但今次係做一個唔係好能幹嘅差人,講佢遇意外後變到好Hea,同以前都好唔同。」

至於陳煒接受東網訪問時謂:「好開心,今次係我同展鵬入TVB後第一次合作,大家都多咗好多人生經歷,佢又結埋婚、生埋小朋友,又做咗視帝,希望可以同佢擦更多火花。劇入面同佢係拍檔,經過好多磨擦後又產生默契,好期待。」她又指與袁文傑本身都有好多默契,很多人都希望他們三個可以再合作,現在果然成事。

說到劇中有位14歲的兒子,陳煒笑言:「都已經唔係第一次做媽咪,之前張明偉都做過我個仔,所以應該難唔到我,不過14歲係一個反叛嘅年紀,呢個係難處,自己都要諗番以前14歲點同阿媽相處先得,都係一個新挑戰。」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *