Saturday, March 6
Shadow

諸朋好友| 方中信自爆心直口快得罪無綫監製兩年冇工開好陰公 – 香港01

最後更新日期:2020-12-07 18:31

由崔建邦及張秀文主持最新一集的《諸朋好友》中,繼續有方中信和林國斌做嘉賓。當崔建邦問到方中信在30歲時遇上事業低潮的原因,他自爆當年是心直口快得罪電視台的監製,導致兩年冇工開!

最新一集的《諸朋好友》繼續有方中信和林國斌做嘉賓。(電視畫面)

01最賞睇娛樂大獎」即日起至12月23日接受投票喇,答埋簡單問題,隨時贏最新5G手機12 Pro!

節目談到方中信在30歲時期的事業猶如過山車,當時加盟了TVB,除了拍電影又拍電視劇,可惜就在這個時候遇上了低潮。方中信透露當時得罪電視監製2年沒有工作,但同時要供樓,所以當時情況「好陰公」,亦因此事而在錯誤中學習,為免得罪人而說話只說3成。更笑言現在這位監製已經離開了TVB,並不會公開對方的名字。

方中信一向給人精明的形象,但原來曾經被騙片酬:「當時成個圈都好蓬勃,但所有制度都唔似依家咁先進,冇經理人,自己一個接工作。有人同我講叫我小心啲呢個製作人,找晒數畀你未?我話找晒,但叫我拍多兩日。對方叫我拍多兩日就收現金,拍攝當日佢(製作人)真係有畀現金我,我當然冇數,返到屋企先發現少咗幾張。」另外,有位演員邀請自己去台灣拍攝,但對方竟然收起了所有片酬:「佢話幫我袋住,袋到依家。」

方中信因此事而在錯誤中學習,未免得罪人而說話只說3成。(電視畫面)

至於談到方中信是較早北上發展的藝人,他笑言自己很幸運,不然現在搶不過別人。他憶起初會內地拍攝沒有現在那麼幸福:「嗰時好慘,冇話好似依家咁來來回回(香港),一張機票就要留3個月,住宿梗係唔好,今時今日嘅橫店同以前嘅橫店已經差好遠。」

另外,方中信於2008年跟莫可欣結婚兼誕下女兒,他坦言當時做爸爸並不是在計劃之內:「都好突然,搬咗屋兩年幾就有小朋友,我有少少迷信,請咗人睇風水。風水師話屋企旺丁旺財,門口放嘅鐵樹真係開咗花,之後個幾月就中咗招。最終都係好事,有咗小朋友成個人生改變晒。」最後方中信更公開感謝太太莫可欣在自己出外工作時處理家事,作為丈夫有需要感謝另一半,並向跟曾得罪過得人道歉。


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *