Tuesday, March 2
Shadow

港姐前男友墮樓丨Sam自責對廖慧儀未夠好生前錄音後悔放走十年一遇女友 – 香港蘋果日報

落選港姐廖慧儀的舊愛Sam,日前疑被情所困墮樓身亡,終年27歲。Sam和廖慧儀分手後,表面看似心情已平靜,但原來一切只是山雨欲來的表現,Sam除了一早寫好千字遺書,在死前對前度作出最後控訴外,原來在事件發生前一星期,心情鬱結的他,亦有向朋友傾訴心事,言談間已表達輕生念頭。

分手後如陌生人

昨日《蘋果》讀者Nay向本報表示自己有幾段在上星期三和Sam的對話錄音,當中Sam圍繞的內容依舊是舊愛廖慧儀,他指自己和對方同居年多,原本很甜蜜,但自從廖慧儀參加港姐入行後,整個人都變了。Sam在短訊錄音中說:「佢以前好黐我、嗲我,估唔到咁冷酷無情,分咗手話攞返條褲,攞完好似陌生人咁話:『我走喇,bye bye!』又話扔晒佢啲嘢唔使畀返佢,佢嘅決心唔知喺邊度嚟。」

Sam:女人應該要嚟錫

而Sam在錄音中,對於自己被分手一事亦感到相當自責。他說:「我呢個幾月不斷反思,真係好多嘢做得好差,譬如佢話我對錢好執着,話我成日咩都要half half,呢啲係佢唔鍾意,但嗰陣時佢又ok喎,我諗如果我付出多啲,搵兩萬就畀晒兩萬,件事出嚟會唔會好啲呢?同埋以前我成日因為家務話佢,話屋企唔係咁乾淨,其實諗返女人應該要嚟錫嘅,唔應該鬧佢,到最後佢話我迫走佢,好後悔、好內疚,佢都block晒我所有嘢。」另一方面,Sam說自己過往的女朋友條件也不差,但沒有一個比得上廖慧儀,坦言失去對方,可能要等10幾年才再遇上另一個。

Nay表示自己數年前透過朋友認識Sam,但雙方已有一段時間沒有聯絡,直至上星期三,Nay見Sam在IG貼了一張天台相,已感覺對方情緒不妥,在IG留言叫對方不要做儍事,誰知言猶在耳,Sam已不在。至於被千夫所指的廖慧儀,選港姐後加入大台由空姐轉職做藝人,有「翻版馮盈盈」之稱的她,演藝事業剛起步,大台本打算安排她加入娛樂新聞台做主播,今日舉行的《歡樂滿東華2020》原本也有演出,但TVB為了給予空間,已暫停廖慧儀的工作。

—————————–

《蘋果》英文版免費試睇:了解更多

英文版已登錄《蘋果》App,立即下載/ 更新iOS / Android

—————————–

支持蘋果深度報道,深入社區,踢爆權貴,即Like蘋果專題及調查組FB專頁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *