Sunday, February 28
Shadow

劉俊謙輸新人獎:贏咗個女朋友 – 香港蘋果日報

劉俊謙主演的電影《幻愛》前晚在金馬獎中獲得最佳改編劇本,但他卻在最佳新演員上輸了給《無聲》的陳妍霏,金馬執委會執行長聞天祥事後透露新演員一獎,主要是劉俊謙及陳妍霏兩人之爭,但最終評審團一致認為陳妍霏只用肢體與表情表達角色難度較高,因此最後判定由她勝出。劉俊謙昨晚到圓方出席首映禮,對於落敗新演員獎說:「冇失望,對方係20歲素人小妹妹,佢攞獎資格適合過我,我演戲咁多年,知道佢為咗呢次冇對白嘅角色學手語,做得好好,雖然攞唔到獎,有安慰獎贏咗個女朋友!」女友蔡思韵有否安慰他?劉俊謙笑言:「其實女友同一班朋友睇直播,仲買蛋糕,佢話攞唔攞到獎都要慶祝。」

除了新演員外,聞天祥亦指最佳導演是由《消失的情人節》陳玉勳及《日子》蔡明亮的競爭最為激烈,在最初的預選中陳玉勳得票最多,但到正式投票卻由蔡明亮勝出,評審團再作一次討論,認為蔡以簡單手法講出極度深刻故事;而陳就用跳躍性進步,評審團讚賞兩人皆非常優秀,但最後結論是由陳勝出。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *